ISKOLÁNKRÓL

2018 kora tavaszán indult útjára Magyarország első digitális fogtechnikai tervező szakember képző kurzusa.

Az ipari szektorban már régóta alkalmaznak speciális, az adott gyártási folyamathoz kapcsolódó CAD szakembereket, akik a számítógép vezérlésű megmunkálást megelőzően a számítógépes digitalizálási folyamatokat végzik. A CAD/CAM technológia megjelenése a fogászatban egyre inkább igényt támaszt megfelelően felkészített számítástechnikai és digitális tervező háttérrel rendelkező fogtechnikus szakemberek iránt.

A fogtechnikai alapismeretek és a manuális szakmai tapasztalat elengedhetetlen bázist jelent a fogászati CAD munkafolyamatok hatékony elsajátításához, emellett azonban szükséges egy alap informatikai és szoftveres ismeret ahhoz, hogy komplex szakemberként láthassuk el egy fogtechnikai laboratórium CAD/CAM munkafolyamatainak elvégzését.

A tanfolyam során a részvevők megismerik a fogászati CAD/CAM rendszer szoftveres és hardveres felépítését, a számtalan indikációs területen alkalmazandó tervezési mechanizmusokat, funkciókat, a különböző anyagok számítógép vezérlésű megmunkálásának lépéseit, módját. A szoftverek alkalmazása mellett az elkészített tervek egy része megvalósításra kerül, készülni fog teljesen digitálisan kivitelezett restaurációtól kezdve a 3D nyomtatású modelltől a teljes anatómikus cirkónium pótlásig.

 

A tematika kialakítása során lépésről lépésre lehet elsajátítani a tervezésben rejlő lehetőségeket kezdve az egyszerű korona-híd technikával, folytatva később az implantációs protetika, és a kivehető pótlások tervezésével. A kurzus során a tervező munkafolyamatok mellett bemutatásra kerülnek olyan fontos elemei a fogászati CAD/CAM technológiának, mint az intraorális szkenner, az 5 tengelyes asztali marógép, a 3D nyomtató, vagy az implantátum tervező szoftver.

 

A képzésen résztvevők a tervezőszoftver alkalmazásának elsajátításán túl az előkészületi, lenyomatvételi és gyártási technikákat is megismerhetik, ezáltal komplexebb tudással vághatnak bele egy fogpótlás digitális tervének megalkotásához.

 

A tanfolyam heti egy alkalmas 6 órás kurzusból áll 12 héten keresztül.
A kurzusnapokon délelőtt 9.00-kor kezdődik az oktatás, majd délután 15.00-kor ér véget.